Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Életmód tanácsok › Napfényes intelmek

Napfényes intelmek

A különféle bőrproblémák elkerülése miatt komolyabban kellene vennünk a kozmetikus következő hét tanácsát.

Megosztás Nyomtatás
Napfényes intelmek

- Ne hagyjuk, hogy a bőrünk felégjen! A napsugarak akkor a legerősebbek, amikor merőlegesen érik a földet, ezért a 11–16 óra közötti idő egyáltalán nem való napozásra.

- A legbiztosabb a saját fényvédelem, valamint az árnyék. Lassan, fokozatosan kell hozzászoktatni a bőrünket a napfényhez, az égető sugarak elől pedig árnyékba kellene vonulnunk. A fényt visszaverő világos, természetes anyagból (vászonból, lenből) készült öltözet, kalap, kendő is megóvhat bennünket az ártó sugaraktól. A szem és a fej védelméről se feledkezzünk el.

- Napozásnál feltétlenül ügyeljünk a mértékre. Ha hosszabb időt töltünk a napon, akkor mindenképpen használjunk fényvédő szert. A készítmény kiválasztásánál vegyük figyelembe bőrünk típusát, érzékenységét, s a napsugarak intenzitását. Csak olyan napozószert válasszunk, amelyik mind az UVA-, mind az UVB-sugarak ellen véd. Olvassuk el a flakonokon található összetevők felsorolását. A fizikai fényvédő anyagokat (cink-oxid, titán- dioxid) tartalmazó készítmények azonnal hatnak, míg a kémiai fényszűrős készítményektől csak fél óra után várható fényvédelem. A nyaralás kezdetén, ha még nem edzett a bőrünk, valamint a vízen, a tengerparton, a magasabb hegyekben az erősebb, 20–30 faktoros fényvédő szerek biztosítanak – mértéktartás mellett – megfelelő védelmet. A magasabb faktorú termékek rendszerint nagyobb mennyiségben tartalmaznak bőrizgató anyagokat. Friss sebhelyek, pattanások bebarnulását UV-blokkoló használatával előzhetjük meg.

- Zsíros bőrűek számára gél típusú napozószerek valók. Az érzékeny, allergiára hajlamos egyének speciális, illatszert és konzerváló anyagot nem tartalmazó fényvédőt vásároljanak.

- Nyáron tűz a nap, s néha nem tudunk elbújni előle. Milyen jó, ha ilyenkor ott van a táskánkban a fényvédő, s legalább a különösen veszélyeztetett testrészek – az orr, a homlok, az orcák, az áll és a fejtető (kopaszoknál), valamint a vállak – bőrét be tudjuk kenni. A világos bőrűeknek és az édesanyáknak (gyerekek) erre különösen oda kellene figyelniük.

- A gyerekek bőrét nekünk, felnőtteknek kell megóvnunk a tűző naptól, mert a bőr nem felejti el a pírokat és a hólyagokat. A gyermekkori felégések később, felnőttkorban válnak láthatókká. A fénykárosodások összegződése – a bőr korai öregedése mellett – a rosszindulatú bőrelváltozásoknál is nyomon követhető.

- Divatosak az önbarnító készítmények. Ám ezek egyáltalán nem védenek a felégéstől.


Markovics Vera kozmetikus
Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu