Bármily egyszerűnek is tűnik: hal, vöröshagyma, paprika, víz és tészta - jó halászlét nem mindenki tud készíteni! Az igazi bajai halászlé az igazi bajaiak tudománya, akik ugyanazt az évszázados tradíciót követik, mint a hajdani bajai halászlegények. Egy cseppnyi titok, a féltve őrzött kincs, és a sok készülődés, szeretet és figyelem, amely belekerül a bográcsba, utánozhatatlan ízt kölcsönöz a hallének.
Baján mindig is szerepe volt a halászatnak, a halkereskedésnek, a hálókötészetnek, a bográcskészítésnek és a halételeknek. Hajdan az egész élet ekörül forgott. A hal szeretete túlélte az évszázadokat, a bajaiak még most is olyannyira szeretik a halat, hogy fejenként évi 66 kg-ot esznek meg. Ezzel Európa rekordereinek számítanak.
Baja tagadhatatlanul a halászlé fővárosa, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a több évszázados múlt, és a Bajai Halfőző Fesztivál, mely tízezreket csábít a bográcsok mellé. Idén közel kétezren főznek majd július második szombatján a Szentháromság téren. Nagy fejlődés ez, hiszen 1996-ban Baja várossá nyilvánításának 300. évfordulóján 463 bográcsban rotyogott azonos recept alapján a híres bajai halászlé. Azóta az évek során mind többen mutatják be főzőtudományukat, és a halászlé szerelmesei mind többen zarándokolnak Bajára, hogy érezzék az igazi hallé ízét és illatát. Minden bizonnyal idén is ki lehetne majd tenni a város határát jelző táblákra a „megtelt” feliratot.
A nagy tömeg ellenére mégis családias a légkör. Családok, baráti társaságok sürgölődnek a bográcsok körül. Mindenkinek megvan a feladata, ha más nem, a borospoharak utántöltése. Senki nem maradhat hallé nélkül, olykor még a kedves idegennek is jut egy kis kóstoló a vendégszerető bajaiaktól. Ha mégsem, a halászcsárdák nagy szeretettel és teli tányérral várják az éhes vándorokat.
Július második szombatját jelöljük meg az idei és az elkövetkező évek naptáraiban, hiszen ez a nap a Bajai Halfőző Fesztivál napja. Országos és európai szinten is elismert gasztronómiai esemény, elmaradhatatlan, illatos, ízes élmény!
Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu
Copyright: Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Képes Receptmagazin 2003-2025