Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Gasztronómiai hírek › Magyar tál magyar ecsettel

Magyar tál magyar ecsettel

(Juhász Gyulától kölcsönözve az ötletet) Én, mint a Szabadt-zi Lovagrend Gödöllői Régiójának hadnagya, szólok hozzátok, feleim!
Megosztás Nyomtatás
Magyar tál magyar ecsettel Vajon van-e szebb muzsika, mint a nyárson forgó pecsenye sercegése? Amikor a bográcsban a pörkölt-rotyogást madárdal kíséri, s ütemet ropog hozzá a tűz? Amikor szalonnazsír csöppen a parázsra, s izzadó zöldségek nyikorognak a tárcsán. A magyar konyha bölcsőjét ott ringatták elsődlegesen a széljárta puszták ölén. Ott ringott bogrács-bölcsőjében a jóféle hús, a manapság újból éltre kelő kásaételek, az ízes és egyszerű leveseink garmadája. Vajh, tudtátok-é, hogy a szolgafán ringó bogrács, s benne való főzés tudományának csudájára járnak széles e Napnyugaton, hol az efféle eszköz és módozat ismeretlen? E szabadtűzi főzőedényt honfoglaló őseink hozták magukkal, a konyhánk hihetetlenül sokféle fogást talált ki reá. Mivel sokat érdemes főzni benne, s valamikor közösen kanalaztak belőle, így közösségformáló erejében is rejlik a titka. Vajh, ismerik-e gyermekeitek a halászléfőzés mikéntjét, a rétesnyújtás fogásait? Okítják-é őket tanodáikban baracklekvár főzésére, lebbencsleves alkotására? Falnak-e jóízű főzelékeket - melyek ilyetén formájukban nem is léteznek máshol a világon, így más nyelvben szó sincsen reá? Kínálnak-é túrós csuszát egymásnak, házi laskából, remegős-ropogós szalonnakockákkal a tetején, vagy beérik-e Ben bácsi üvegbe zárt szószával? Vagy csak duplahúsos hamburgert falnak ameriakai fánkkal, magyaros pizzát rendelnek texmex szósszal, vörösboros kólával, menüben? Bizony, mondom néktek, nagy a mi felelősségünk, hogy a magyar konyha továbbéljen utódainktól is őrzötten! Hogy unokáink is tudják, honnan ered az Újházy tyúkhúsleves, a Jókai bableves, mitől Budapest a bélszín, mitől Gundel a palacsinta. Tudják, ki volt Rigó Jancsi, és ismerjék az indiáner romantikus történetét, a finom, mázas fánkét, amely már oly kevés helyen lelhető fel. Tudjanak parázs felett szalonnát sütni, bográcsban tarhonyát, lebbencset pirítani, tudják, mitől pörkölt a pörkölt, hogyan lesz a jó csirkéből mégjobb paprikás, miként sül a lángos s a leveles tepertős pogácsa. S én, a Szabadtűzi Lovagrend Gödöllői Régiójának hadnagya, megparancsolom néktek: süssetek, főzzetek minél többet a szabadban! Legyen füstös a kötényetek, kormos a kezetek, hallgassatok rigófüttyöt és tücsökciripelést, tűzropogást. Énekeljen hozzá a nyárson forgó pecsenye, szálljon a szélben messze a finom fűszerek illata: vigye hírét, hogy itt Nagytarcsán, Kistarcsán s széles e dimbesdombságon kiváló konyhák őrzik s öregbítik a magyar konyha hírnevét, mindannyiunk gyönyörűségére! Tüzetek soha ki ne aludjon!

Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu