4 szelet pulykamellfilé, nagyobb tenyérnyi darabokat formálunk belőlük
20 dkg bacon szalonna
2 dl muskotályos bor
2 dl tejszín
1 cs natúr gesztenyepüré
20 dkg darált dió
bors
mézeskalács fűszerkeverék
só
2 tojás
A burgonyafánkhoz:
1 kg krumpli
1 dl tej
3 db tojás sárgája
10 dkg reszelt sajt
10 dkg mandulaforgács
áfonya lekvár
5 dkg vaj
só
Szükséges még: római tál
Hogyan készül a Gesztenyés dióval töltött pulykamell burgonyafánkkal?
Elkészítés:
A római tálat vízbe tesszük.
A töltelékhez összekeverjük a gesztenyét, a diót, a fűszereket és a tojást. Ha nem állna össze, keverjünk hozzá tejet vagy tejszínt.
A pulykaszeleteket megsózzuk, a hoszzabbik oldalára halmozzuk a töleteléket, felcsavarjuk, majd belegöngyöljük a bacon szalonnába. Miután mindegyik pulykarolád elkészült, beletesszük a római tálba, aláöntjük a bort, hozzátesszük a vajat.
Lefedjük a tálat, hideg sütőbe tesszük. 200°C-on sütjük 1 órán át, illetve amíg meg nem puhult a hús.
A burgonyafánkhoz a szokásos módon krumplipürét főzünk, majd hozzákeverjük a vajat, tejet, tojássárgákat és a vajat. A masszát nyomózsákba tesszük és sütőpapírral bélelt tepsibe kb 10 cm átmérőjű karikákat alakítunk ki úgy, hogy egy körön több réteget is kialakítunk. Így lesz kicsit magasabb a "fánkunk". A tetejüket megszórjuk mandulaforgáccsal. 180°C-on 10-15 percig, pirulásig sütjük. Kivesszük a sütőből, közepükre áfonya lekvárt kanalazunk.
Amikor a göngyölt pulykahúsunk már majdnem teljesen megsült, aláöntjük a tejszínt, ha kell utánasózzuk. Ekkor már csak 180°C-on sütjük tovább 10-15 percig.
Megjegyzés:
Macerás, de ezzel az étellel fenséges ebédet készíthetünk.
Értékeld a receptet:
Orsolya Vízi receptje
Húsételek |
főétel | római tál receptek | ebéd, | egész évben | minden ünnepre illik,
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.