Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Tea › Melyik az igazi tea?

Melyik az igazi tea?

A magyar köznyelv teának hívja a jól ismert márkák filtereivel készült főzeteket, a különböző csomagolásban kapható szárított gyógynövényekből készült italokat, az instant gyógyító és frissítő hatású porokat, és minden olyan palackozott itókát, amelyre rányomtatják az icetea feliratot. (Hogy ki melyikben mennyire bízik, azt már az olvasóra bízzuk.)
Megosztás Nyomtatás
Melyik az igazi tea? Az amatőr, de érdeklődő teázók (közéjük tartozik e sorok írója is) többnyire már kritikusabbak és a fentiek közül nem mindent neveznek teának, viszont közéjük sorolnak még megannyi növényt, amelyekből „tea” készül, viszont a köznyelvben már nem annyira ismeretesek. Ilyen többek között a dél-amerikai zöld vagy barna mate, az afrikai vörös (rooibush) és mézbokor (honeybush) tea, az inka lapacho, vagy a Magyarországon is megtermő gingko, hogy csak az ismertebbeket említsük. (Ezeket később egyenként is bemutatjuk majd.) És akkor még nem ejtettünk szót a különböző gyümölcsteákról sem. A végére sorolnám az ínyenceket, akik nem hajlandók más főzetre kiejteni a tea elnevezést, csak és kizárólag azokra a készítményekre, amelyek a camellia sinensis nevű, örökzöld cserje forró vízbe áztatott, szárított leveleiből vagy rügyeiből készülnek. (Az elvetemültebbeknek még az arcberendezésük is egészen átalakul, ha megtudják, hogy valaki másképp gondolja, de ezzel a problémával ezúttal nem foglalkozunk…) Lényegében ez az a növény, amelyet távol keleti filmeken vagy fényképeken láthatunk végtelennek tűnő, ködbe burkolódzó, üde, friss, zöld levelekkel bíró bokormezőként illusztrálva, és amelyből négy alapfajta tea készül attól függően, hogy milyen szinten fermentálják (erjesztik) őket, illetve részleteibe menően hogyan folyik le ez a fermentációs és a feldolgozási eljárás. A négy fő fajta tehát: - a teljes (80-90%-os) erjesztettségű fekete tea; - az egyáltalán nem fermentált zöld tea. - E négy közé tartozik az enyhén, 10-20%-os szinten erjesztett fehér tea is (a camellia sinensis cserje legfiatalabb, legzsengébb leveleiből). - továbbá ide soroljuk a pontosan félig fermentált oolong teát is. Ezeken kívül említésre méltó még a sárga tea, amely egy enyhe, későn fermentált tealevélfajta (ezt a teaházak sokszor összekeverik az oolonggal.) De nem hagyhatjuk ki a kétszeresen (100%-osan) erjesztett pu-er-t sem, amely a fekete egy igen különleges és teljesen egyedi, földes ízvilággal rendelkező változata. Mint a borokat, úgy ezt a típusú teát is akár hosszú évekig a föld alatt tárolják, mielőtt elfogyasztják. A színe pedig már egy centiméter után átláthatatlanul feketévé válik. Kevesebbszer hallani, de szokták még emlegetni a kukicsa-t is (téli tea), amely a téli cserjék régi, tűzön szárított leveleiből főzött egészséges ital. Még ritkábban esik szó a csungcsa-ról, amely „féreg teát” jelent. Nem kell megijedni a nevétől, ez is az igazi teacserjéből készül, csak éppen nem a leveleiből vagy az ágaiból, hanem magából a cserje magjából. Ez utóbbi kettőt gyógyteaként fogyasztják Japánban, illetve Kínában. (Ebben a rovatban ezúttal megmaradunk az „amatőr, de érdeklődő” teázók között, és az egyszerűség kedvéért a „nem camellia sinensis” növények főzetét is teának fogjuk nevezni.) Következő írásunkban az imént többször emlegetett erjesztési folyamatról, továbbá a tealevelek feldolgozásáról ejtünk majd pár szót röviden. Utána kis teatörténettel folytatjuk utazásunkat a tea világában. Majd belecsapunk a lovak, mármint a teák közé, és górcső alá vesszük egyenként is a fajtákat. Fotók: http://vitaltleaf.chainreactionweb.com http://www.nbtea.co.uk http://www.fourseasonscoffee.com/
Gyorgyovich Miklós

Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu