0,75 l házi őszibarack befőtt (vagy 5-6 db friss, érett, lédús őszibarack és némi őszibaracklé)
1 nagy vagy 2 kisebb alma
0,5 citrom leve
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 csomag vaníliás cukor
2 dl natúr joghurt
tej
díszítéshez: durvára vágott mandul és kókusz chips
Hogyan készül a Őszi-alma krémleves?
Elkészítés:
Az őszibarack befőttet levével együtt egy lábosba tesszük.
Az almákat megmossuk, meghámozzuk és a magházukat eltávolítva apró kockákra vágjuk, majd az őszibarackhoz adjuk.
A gyümölcsöket elkezdjük főzni, hozzáadjuk a fél citrom kifacsart levét, valamint a vaníliarúd kikapart belsejét és a vaníliás cukrot.
Ha a gyümölcsök szépen megfőttek, megkóstoljuk és szükség esetén korrigáljuk az ízeket (lehet hozzá tenni még esetleg mézet, kis barna cukrot, citromot, fahéjat, szegfűszeget, ki-mit gondol jónak saját ízlése szerint)
Miután elértük az elégséges ízhatást, lehúzzuk a tűzről a gyümölcsös szószt és kissé lehűtjük, hogy kisvártatva pürésíteni tudjuk botmixerrel.
Miután alaposan összedolgoztuk a gyümölcsöket egymással, a lével és a fűszerekkel, újra alágyújtunk és hozzáadjuk a joghurtot és az ízlés szerint állag eléréséhez szükséges tejet.
Összerottyantjuk, majd egy utolsó kóstolás következik (itt még korrigálhatunk, ha szükséges - a fenti módszerekkel), azt követően pedig alaposan kihűtjük.
Hidegen tálaljuk, durvára vágott mandulával és kókusz chipssel a tetején.
Megjegyzés:
Akár hideg előételként, akár desszertként is kiváló :-)
Értékeld a receptet:
Edina Landesz-Ludányi receptje
Gyümölcsleves |
hideg előétel | egész nap, | egész évben | minden ünnepre illik,
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.