fél rúd poréhagyma (mivel nem volt itthon vöröshagyma),
5 evőkanál sűrített paradicsom,
2 babérlevél,
1 tk Provencei fűszerkeverék,
őõrölt bors,
3 darabka vékonyan levágott citromhéj,
2 ek frissen facsart citromlé,
só,
3 evõkanál olívaolaj,
1 tk kristálycukor
Hogyan készül a Svéd gombasaláta?
Elkészítés:
A gombát felszeleteljük és az olajon a fűszerekkel együtt zsírjára sütjük.
A hagymát negyed karikákra vágjuk, majd hozzáadjuk a gombához és kis lángon üvegesedésig pároljuk, majd belerakjuk a sűrített paradicsomot, egy kevés vizet, a cukrot, a citromlevet és a héjat valamint a babérlevelet. További 15 percig főzzük, majd a végén a babérlevelet és a citromhéjat kivesszük. Hűtőbe rakjuk néhány órára. Hidegen tálaljuk, pirítóssal.
Megjegyzés:
Jó néhány éve ettem először ilyen gombasalátát (sajnos nem emlékeztem a nevére). Azóta kerestem a receptet, végre Duendénél tegnap este ráakadtam. Muszáj volt ma kipróbálni :-) Az én ízlésem szerint “ ez világcsúcs” (ahogy mondaná a nagy Ho-Ho-Ho Horgász :-))
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.