vissza

Prémium Hungarikum Kereskedőház a kiváló minőségű magyar termékek érdekébene

2009. február 10-én, a Hotel Mercure Budapest ad otthont annak a konferenciának, mely hivatalosan is útjára indítja a Magyar Áruk Webáruházát.

A Premium Hungarikum Egyesület azért alakult meg 2004-ben, hogy összefogja a Kárpát medence mindazon kis- és középméretű élelmiszeripari, és kapcsolódó vállalkozásait, amelyek egyedülálló minőséget állítanak elő, természetes alapanyagok, és környezetbarát technológia felhasználásával.

 

5 éves Magyarország egyik legnagyobb gasztronómiai egyesülete

Magyarország egyik legnagyobb gasztronómiai egyesülete, az Északi-sarkot paprikás csirkével meghódító Lucullus Baráti Társaság (Lucullus BT) a napokban töltötte be működésének 5. évét. A jeles alkalomból az alapításkor felszolgált 28 fogásos kínai vacsorát rekonstruálták az Új Lanzhou kínai étteremben, Wang Qiang kínai mesterszakács interpretációjában.
Az elmúlt 5 évben mintegy 5000 vendég fordult meg a Lucullus BT 65 nagyszabású ínyencvacsoráján, 20 céges csapatépítő főzőkurzusán, több száz egyéni főzőtanfolyamán, 50 egyéb gasztronómiai-rendezvényén. Az egyesület 4 grandiózus gasztro-expedícióját (Paprikás csirke az Északi-Sarkon, Szilasfood-Góbi-expedíció, Tevetarhonya a Budapest-Bamako ralin, Dinner in the Sky főzés) 1233 db médiamegjelenés kísérte, a Lucullus BT az elmúlt 5 évben a hazai gasztronómiai és médiaélet meghatározó szereplőjévé, tartalomszállítójává vált.

 

Óriás Mikulás, hóember és fenyofa mézes sütemény az Ország Karácsonyán

6 kiló lisztből, 3-3 kiló mézből és cukorból, 15 tojásból, és jócskán adagolt mézes fűszerkeverékből készült az a három, egyenként közel két méteres, óriás hóember, karácsonyfa és Mikulás alakú mézes sütemény, amelyet az Ország Karácsonyára kilátogató gyerekek díszítettek fel szombaton a Kossuth téren. A Miniszterelnöki Hivatal rendezvényén a legfiatalabbak krampuszok segítségével díszítették cukormázzal a Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által megalkotott mézeskalácsokat magvakkal, szárított gyümölccsel.
 

Szerda hajnalban érkezik Budapestre az Ország Karácsonyfája

December 3-án hajnalban ezúttal a Bükki Nemzeti Parkból érkezik a budapesti Kossuth térre az idei Ország Karácsonyfája. A 18 méter magas lucfenyőt a szerdai nap folyamán díszítik a Parlament előtt. A különleges karácsonyfa fényei december 6-án 17.00. órakor, a Miniszterelnöki Hivatal által szervezett Ország Karácsonya-Meseváros rendezvénysorozat megnyitóján gyúlnak majd fel.

 

Ismét megnyitja kapuit a Meseváros a Kossuth téren

2008 adventjén Mikulásház, karácsonyi Mikulásvonat, óriás mézes sütemények, bábjáték, térzene és ünnepi postafiók várja sok más egyéb program mellett a gyerekeket és családokat december 6. és 21. között a Kossuth téren, az Ország Karácsonya rendezvényen. Idén a Mikulás valóban valamennyi gyerekhez szól a Mikulásházban: a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének közreműködésével hétvégenként jeltolmács segíti munkáját. A Miniszterelnöki Hivatal által már másodízben megszervezett programsorozaton emellett a látogatók karácsonyi szokásokkal ismerkedhetnek, és megkóstolhatják a téli, karácsonyi időszak jellegzetes ételeit és italait.

 

ÉLELMISZERIPARI KIÁLLÍTÁSOK NYÍLTAK
A HUNGEXPO BUDAPESTI VÁSÁRKÖZPONTBAN

2008. november 18.

Az idén 28 ország négyszáz kiállítója vesz részt az IFE FOODAPEST Nemzetközi étel, ital és vendéglátóipari valamint a FOODATECH Nemzetközi élelmiszer-gépipari és csomagolástechnikai szakkiállításokon a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.

 

Megnyitotta kapuit Budapesten a Rézangyal Bistro!

A hűvös őszi napok bearanyozására október 31-én megnyitotta kapuit az első budapesti pálinka bisztró a belváros szívében, a Madách tér 2. szám alatt.

 

Mire jó a pálinka?

Magyarország sajátosan szerencsés helyen található: éghajlati adottságainak, a makro- és mikroklimatikus viszonyoknak köszönhetően a gyümölcsök jól beérnek, kellemes cukor és savtartalommal, de az aromaviláguk is csodálatosan gazdag. Tőlünk délre ezek az illatok, ízek a nagy hőösszegnek és napfénytartamnak köszönhetően "elégnek", míg északabbra ki sem alakulnak, zöldebb jellegűek maradnak.

 

Szent Márton-napi Újbor Ünnep Noszvajon november 8.-án

Márton napja évszázadokon keresztül a gazdasági év kiemelkedő zárónapja és az adventtel összefüggő negyvennapos böjt kezdete volt. Bortermő vidékeken már régen szokásba jött, hogy Márton napján töltenek első ízben az újborból, mivel azt tartja a néphit, hogy "mire Márton megérkezett, minden must már borrá érett".

 

Szent Márton Újborfesztivál és Libator

Szentendre-Budapest, 2008. november 28. - ,,Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik" - tartotta a mondás. A Skanzen idén is gondoskodik arról, hogy ez ne történjen meg, így immár hatodik alkalommal rendezi meg a Szent Márton Újborfesztivál és Libatort november 8-án és 9-én, szombaton és vasárnap.

 

Csabai Kolbászfesztivál

Ahogy Tokajról a jó bor, Makóról a hagyma, úgy Békéscsabáról a Csabai kolbász jut sokaknak eszébe.
Az ehhez kapcsolódó Csabai Kolbászfesztivált immáron tizenkettedik alkalommal rendezik meg 2008. október 23-26. között.

 

Hoventa 2008 október 14-17.

Magyarország legnagyobb, legszélesebb kínálatot képviselő vendéglátó- és szállodaipari szakkiállítása, a Hoventa idén október 14-17. között várja látogatóit a Budapesti Vásárközpont ,,A" pavilonjában.

A korszerű technológiákat, eszközöket, berendezéseket, a gasztronómiában nélkülözhetetlen alapanyagokat felvonultató kiállítást idén is számos szakmai bemutató és előadás kíséri, ezekből kínálunk most ízelítőt.
A Hoventa Fórumon (102/a stand) október 14-én, kedden rendezik meg a IV. Országos Zöldségszobrász Bajnokságot.
Október 15-én ugyanitt kerül sorra az SCAE (Speciality Coffee Association of Europe) Magyarországi Tagozatának rendezésében az V. Magyar Barista Bajnokság, melynek célja ezúttal is az ország legjobb kávépincéreinek felkutatása, tudásuk összemérése. Az idei verseny győztese is elnyeri a jogot a világversenyen való szereplésre.

 

Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál
2008. október 10-12.

A Pálinka - és Kolbászfesztiválnak a főváros talán legszebb helyszíne a Budai Várnegyed Savoya terasza ad otthont. A Magyar Pálinkamarketing Nonprofit Kft. a hungarikumok igazi értékére szeretné felhívni a figyelmet, céljuk nemcsak a hagyományőrzés, hanem ezek megismertetése a magyar és a külföldi látogatókkal.
A korábbi pálinkafesztiválokhoz hasonlóan idén is nagy volt az érdeklődés a gyártók között, így várhatóan 20 pálinkafőzde vesz részt, mely több mint kétszerese a tavalyi kiállítók számának.

 

"Asztalodon az életed, avagy a jótevés napja"
VI. Etyeki Kezes-lábos - 2008. szeptember 20-21.
Kézműves gasztronómiai fesztivál

Keressük az élő embert az élő tájban, akinek kell a föld, kell a szép, kell a jó, kell az öröm, és aki óvni is tudja a fontos dolgokat. Aki nem fillérben számolja az időt. Keressük a péket, aki gabonából készíti a kenyeret, keressük a lekvárfőzőt, aki a legjobb gyümölcsöt gyűjti, a sajtkészítőt, aki teljes tejet használ. Keressük az embert, aki a maga két kezével gondozza környezetét.

 

Szüret anno - borkóstolás most!
Szüreti Sokadalom a Skanzenben - Szeptember 13-14.

Szentendre, 2008. szeptember 8. - Jövő hétvégén nem csak a megyeri híd nyílt napja miatt érdemes Szentendre felé venni az útirányt, hanem azért is, mert a Skanzenben Szüreti Sokadalom lesz szombaton és vasárnap a 17. Budapesti Nemzetközi Pezsgő- és Borfesztivál programjainak keretében.

 

XII. NEMZETKÖZI TISZAI HALFESZTIVÁL 2008 Szeged

"A SZEGEDI HÍD ALATT..."

2008. szeptember 04 - 07.

A fesztiváli halfőzők a világhírű szögedi halászlé hagyományainak megőrzése, a halételek népszerűsítése érdekében alapított Halfőző Érdemrend elnyeréséért minden év szeptember első hétvégéjén mutatják be halfőző tudásukat. Ön is vegyen részt vendégként, halfőzőként vagy a hagyományőrzés támogatójaként a színes, nyárvégi gasztronómiai fesztiválon!

 

Töltsük újra! - 5. Borfalu Budapesten

Augusztus 19-én, kedden este immáron ötödik alkalommal nyitja meg kapuit a Borfalu Budapesten az Ötvenhatosok terén (volt Felvonulási tér). Az 5. Borfalu hat napos rendezvényén a magyar borfalvaké, a muzsikáé és a jó hangulaté lesz a főszerep. Öt évvel ezelőtt fölmerült a szervezőkben a gondolat: habár a mondás szerint a jó bornak nem kell cégér, mégis muszáj lenne valahogyan hírét vinni hazánk finom borainak. S a Borfalu vándorló rendezvénysorozata ennek a cégérnek szerepét vállalta magára: a magyarországi borászatok bemutatását, az 588 bortelepülés lehető legteljesebb gazdagságában történő megjelenítésén keresztül itthon és külföldön is.

 

Pörkölt 30-féle módon, és a művészvilág legjava a SzeptEmber Feszten!

Az ország kedvenc ebédje, pörköltparádé, sztárfőzőcske, Talmácsi Motorsportiskola, veterán autók, sakkszimultán Vitray Tamás vezetésével, hogy csak néhány kulcsszót említsünk a szeptember 5-7. között megrendezendő SzepEmber Feszt, és a Heinz Média Grill Verseny eseményeiből.

 

Az ország tortája idén: Szatmári szilva torta

Az aszalt szilvát felkockázzuk, majd egy edénybe vizet forralunk, és mikor forr a víz, belerakjuk a szilvát, és addig hagyjuk a vízben, míg felpuhul (nem szabad megfőzni). A szilvát leszűrjük, és azonnal lehűtjük hideg vízzel. Az egésztojást leengedjük egy edénybe, és belekaparjuk a vanília rúd belsejét. A szilvát belerakjuk egy üstbe, és ráöntjük a rumot.

 

Szeged, Újszegedi Liget, Fősétány
2008. augusztus 15-20.

A 2008. évi fesztivál-nyár augusztusi programjainak kiemelkedő színfoltja az évenként megrendezésre kerülő Szegedi Nemzetközi Grillfesztivál. A szervezők igazi gasztronómiai élvezetekkel szeretnék a nyári hangulatot növelni; a hazai grillezés hagyományait megőrizve, teret adnak a nemzetközi konyhák bemutatkozásának. A kulturális programokkal tarkított 6 napos Fesztivál szorosan illeszkedik a város rendezvényeinek sorába.

 


A név nem véletlen, mivel nem egy unalmas cukrászdát találunk a megszokott francia krémessel és a többi hagyományos sütivel, hanem egy modern, színes és elegáns üzletet, ami teljesen más, mint amit eddig megszoktunk.
 


A barista versenyek, mixerversenyek keretében mérkőzhetnek meg a kávé és koktél készítés művészei.

A kávé és koktélkészítés nem más, mint művészet, ahol a baristák fényes, tetszetős gépeken zenélő muzsikusok, a mixerek pedig nemcsak lenyűgöző akrobaták de finomérzésű, lágy húrokat pengető, kreatív hagyományőrzők is.
 


A koktélivás már a XVI. században népszerű volt, de a koktél terminológia csak az 1920-as években terjedt el. A legöregebb még ma is készített koktélkreációk az 1800-as évekből származnak.

Igazán nagy lendületet a XX század első felében kapott a koktélok világa és egyre több, számunkra is ismerős elnevezés jelent meg az itallapokon, többek között a French 75, a Side car vagy a Presidente. Kuba, azaz inkább Havanna a szomszédos Usában "tomboló" alkoholtilalom lévén lett a koktélélet egyik központja és ebből az időből származó trópusi koktélok, mint a Cuba Libre, a Daiquiri vagy a Mojito a mai napig közkedveltek.
 

A Magyarok Nagy Asztala 2008. július 4-6. Budai Vár

Július 17-én a Budai Várban levő Korona cukrászdában zajlott le A Magyarok Nagy Asztala elnevezésű rendezvény sajtótájékoztatója, melyen hazánk jeles újságírói, rádiósai, illetve tévései jelen voltak. Patinás környezet, reneszánsz ruhába öltözött lányok, és ínycsiklandozó étkek mellett az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend, illetve a Szent János Szuverén Máltai Lovagrend képviselői köszöntötték a résztvevőket, és újabb információkat közöltek a rendezvénnyel kapcsolatban.
 

Hazánk egyik legnívósabb gasztronómiai fesztiválja kerül megrendezésre, immár második alkalommal, 2008. július 4-6. között, a történelmi hagyományokkal rendelkező Budai Várban.

A fesztivál egy csodálatos időutazás, mely során a látogatók megismerhetik gasztronómiai, és kulturális örökségünk jellegzetes történéseit, ételeit, italait.

 

Egyetlen magyar termékről mondhatjuk el, hogy az Európa-szintű hírnévre tett szert és többpárti egyetértést vívott ki magának a magyar parlamentben. Ez az érdem a pálinkáé. A kulturált pálinkafogyasztás iránti egyre magasabb igényt kihasználva kóstolóházat álmodtak, építettek és avattak a hétvégén a Zsindelyes Pálinkafőzde tulajdonosai.

 

XIV. Szegedi Borfesztivál

Telt házas, jó hangulatú, színvonalas borfesztivál lesz Szegeden. Hogy mi erre a biztosíték? Az eddigi tizenhárom találkozó, továbbá Szeged közismert vendégszeretete, valamint a helyi borissza publikum szakértelme.
 

Megnyílt Wang Qiang mester második étterme

Újabb színfolt hazánk ázsiai gasztronómiai palettáján Wang Qiang mester második étterme, amely a szecsuáni konyhából ad ízelítőt az ellátogatóknak. Hazánk egyetlen kínai sztárszakácsának ételeit, aki már többek között szerepelt a Tv Paprikában is, most már mi is megkóstolhatjuk személyesen is, ha ellátogatunk Budapesten a Telepy utcai éttermébe. Az étterem nagyon hangulatos és barátságosan berendezett. Nyáron a kerthelységben is elfogyaszthatjuk ételsorunkat, amely még hangulatosabbá teheti étkezésünket a barátainkkal.
 

XIII. EHETŐ VIRÁGOK NEMZETKÖZI FESZTIVÁL
ZÖLDSÉGSZOBRÁSZAT

Bor- és Pálinka-szépségverseny
AGRÁRGAZDASÁGI KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR
2008. május 30. és június 1. között

T.G.-VIRÁGDEKOR SZAKKÉPZŐ ISKOLA
Kecel, Május 1. tér 13. (Szilos)
 

Teltházas andalúz mesterkurzus magyar séfeknek - Kezdetét vette az Andalúz Gasztro-Napok c. rendezvénysorozat

Az Andalúz Kereskedelemfejlesztési Iroda (Extenda) és a Lucullus Baráti Társaság gasztronómiai egyesület szervezésében egynapos andalúz mesterkurzusra került sor a VII. kerületi VIK Vendéglátóipari Iskolában. A magyar séfeknek szóló rendkívüli eseményt - a cordobai El Choco étterem számos kitüntetéssel büszkélkedhető andalúz mesterszakácsa, Kisko García
tartotta Budapesten. Az esemény célja az volt, hogy az érdeklődők megismerkedhessenek a Magyarországon a jelentőségéhez képest még sajnos
módfelett alulreprezentált andalúz és spanyol gasztronómiai kultúrával, és saját éttermeikben is reprodukálják majd az elkészült fogásokat. A mesterkurzuson a következő ételek voltak benne a "tananyagban":
 

VI. Tavaszcsalogató és Országos Citeratalálkozó (2008. április 19.)

Mindenkit szeretettel vár a Zákányszéki Ifjúsági Önkormányzat!
A rendezvény helyszíne a sportcsarnok és környéke.

Az Andalúz ételekről

Andalúzia Spanyolország legdélebbi részen terül el, közel Afrika sivatagi katlanjához, a Mediterraneum legendás vidékén. Ennek a vidéknek a nyugati része a Heraklész oszlopaiként elhíresült tengeri szoros, amelyet évezredeken át az európai ükeink által ismert világ végeként tartottak számon. Innen tovább kezdődik a szirének, sárkányok, és mindenféle meselény birodalma, amelynek a végéhez érve a gyanútlan hajós egy régi legenda szerint azon veszi észre magát, hogy elért a világ végére, és egészen egyszerűen belehull a vak, sötét, üres semmibe.
 

Összecsapott a Vacsoracsata és a Hal a tortán

A két délutáni főzőműsor, a Hal a tortán és a Vacsoracsata ugyanazon a napon, ugyanabban az órában kezdődött, nehogy az otthon pakolászó háziasszonyok mindkettőt megnézhessék. Bár nem hinnénk, hogy bárkit is érdekel, hogy főz Gáspárné Bea, az RTL-közeli médiaszemélyiségek legyőzték Gesztesi Károlyt és Rúzsa Magdit.
 

Veszélyben a felhőtlen gyermekkor?

Az Unilever Delikát8 márkája is felfigyelt egy, a gyermekeket érzékenyen érintő problémára, nevezetesen a játszóterek helyzetére. A gyermekétkeztetés mellett ugyanis a gyermekek mozgáshiányos életmódja is fontos kérdéseket vet fel. Például, hogy a csemeték hol mozogjanak az óvodán, iskolán kívül. Amíg erre a kérdésre korábban egyszerű volt a válasz, hamarosan talán ez sem lesz olyan egyértelmű. 2008. december 31-től azokat a játszótereket, amelyek nem felelnek meg az európai szabványoknak, meg kell szüntetni.
 

Az Ország Karácsonyán mesevárossá épül át a Kossuth tér

A világ legnagyobb adventi kalendáriuma, karácsonyi kisvonat, versmondó versenyek és betlehemi játékok várják sok egyéb program mellett a gyermekeket és családjukat december 6. és 24. között a Kossuth téren. A Miniszterelnöki Hivatal által szervezett, az Ország Karácsonya nevű rendezvény betekintést enged a magyar karácsonyi hagyományokba, szokásokba és bemutatkozási lehetőséget kínál számos hazai iparművésznek, népművésznek. A világ legnagyobb adventi kalendáriuma, karácsonyi kisvonat, versmondó versenyek és betlehemi játékok várják sok egyéb program mellett a gyermekeket és családjukat december 6. és 24. között a Kossuth téren. A Miniszterelnöki Hivatal által szervezett, az Ország Karácsonya nevű rendezvény betekintést enged a magyar karácsonyi hagyományokba, szokásokba és bemutatkozási lehetőséget kínál számos hazai iparművésznek, népművésznek.
 

Meryl Streep szakácsnő lesz

Az Oscar-díjas Meryl Streepnek elege van a kőkemény női szerepekből és azt szeretné, ha végre felfedeznék laza és játékos oldalát is. Most úgy tűnik, imái meghallgatásra találtak.
Meryl Streep új életet kezd. Két Oscar-díj és négy gyerek után a világ egyik legjobb és legismertebb színésznője valami másra vágyik. Szerepe van bőven, hiszen a Kiadatásban (Rendition, november 1-jétől a mozikban) a terrorizmus ellen minden eszközt bevethetőnek tartó CIA-főnököt, Robert Redford új filmjében, a Gyávák és hősökben pedig (Lions for Lambs, hazai bemutató: november 29.) a politika legfelső szintjeivel is szembeszálló újságírónőt alakít, de úgy látszik, ő többet akar.

 

Spanyolíva
Olívaolaj-Spanyolország folyékony aranya

Mi jut eszébe Spanyolországról? A jó foci, a bikaviadalok, a vérforraló flamenco? Ha igazi ínyenc, akkor az olívaolaj! Csatlakozzon a klubhoz, és élvezze annak minden előnyét!

 

Újbor Ünnepe Szent Márton Napján

Márton napja évszázadokon keresztül a gazdasági év kiemelkedő zárónapja és az adventtel összefüggő negyvennapos böjt kezdete volt. Bortermő vidékeken már régen szokásba jött, hogy Márton napján töltenek első ízben az újborból, mivel azt tartja a néphit, hogy "mire Márton megérkezett, minden must már borrá érett". A népi hagyomány szerint a Márton-napi sült lúd mellcsontjából jósolták meg a téli időjárást: amennyiben a sült liba mellcsontja fehér színű, akkor hosszú, havas, hideg tél várható. Ha a mellcsont piros, csak amolyan fekete karácsonyos, locs-pocs időre lehet kilátásunk. "Ha Márton napján a libák korcsolyáznak, akkor karácsonykor bízvást bőrig áznak" - hangzik a mondás.

 

Főzni is remekül tudnak kiváló sportolóink

A hétvégén nem mindennapi eseménynek adott otthont Siófok. A Balaton fővárosában világbajnok sportolók egy világbajnok szakáccsal együtt világcsúcs-kísérletben vettek részt.
Fantasztikus világrekordot állítottak fel a Peking Klub olimpikonjai! A hét végén az 5. siófoki tojásfesztiválon 10 ezer tojásból készített pörköltet Benke László mesterszakács irányításával az olimpiára készülő Gádorfalvi Áron szörfös, Kozmann György kenus és Gál Gyula kézilabdázó.

 

Ízlelõ Show – a gasztronómiai esemény

2007. október 19-21 között, harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Syma- Sport és Rendezvényközpontban az Ízlelő Show. A rendezvényen minden az otthoni főzés, a konyha körül forog - ételek, italok, konyhai eszközök és kiegészítők mutatkoznak be élőben, számtalan színes programmal körítve.
Az eseményen felvonultatják - és természetesen meg is kóstoltatják- termékkínálatuk legjavát a hazai piac élelmiszergyártói és feldolgozói, részt vesznek portékáikkal a legnevesebb konyhai eszközgyártók és forgalmazók, de választ kapnak kérdéseikre az egészséges életmód, vagy a bioélelmiszerek iránt érdeklődő háziasszonyok is.

 

Nemzetközi Tiszai Halfesztivál 2007

"A SZEGEDI HÍD ALATT..."
2007. augusztus 30- szeptember 2.

Tizenegyedik éve, hogy szeptember első hétvégéjén a halászlé fenséges illata tölti be a szegedi Tisza partot. Amatőr- és mesterszakácsok, családi- és vállalati csapatok, a politika, a közélet és sport prominens személyei vállalkoznak arra, hogy bográcsban halászlevet főzzenek " A SZEGEDI HÍD ALATT...", és ezzel kiérdemeljék Frank Sándor Venesz díjas mesterszakács által alapított HALFŐZŐ ÉRDEMREND -et.

 

Sztárok és cukrászok készülnek az "Ország Születésnapjára"

Elkészült a recept az Ország Tortájához

Különleges receptet alkotott a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete az Ország Születésnapjára, augusztus 20-ára. Az "új hungarikum" összeállítói és Budai Bernadett kormányszóvivő mellett számos ismert hazai személyiség - Karsai Zita, Csollány Szilveszter, Schobert Norbert, Magony Szilvi, Palcsó Tamás, Lola - csatlakozott a Miniszterelnöki Hivatal felhívásához, és süt tortát a nemzeti ünnepre.

 

Hatalmas siker a Balatoni Hal- és Borünnep

Ötödik alkalommal rendezik meg idén a Balatoni Hal- és Borünnepet, melynek megnyitóját péntek este tartották Balatonfüreden, a Tagore-sétányon. A balatoni borokat és halakat népszerűsítő rendezvénynek Balatonfüred és Csopak neves pincéi és éttermei is helyet adnak.

A Veszprém megyei közgyűlés elnöke szerint azok a tó parti települések ahol vannak ötletek, van kreativitás és sok újat tudnak kitalálni azok életképesen fejlődnek, Balatonfüred erre a legjobb példa.